Educació

Des de La lioparda desenvolupam accions pedagògiques que combinen la performance, la semiòtica, la teoria crítica feminista, la literatura, el teatre de les oprimides i el món audiovisual. Per això l’equip està especialitzat en la mediació i formació en l’àmbit educatiu amb metodologies artístiques o investigació basada en les arts (IBA). 

Aquesta branca pedagògica pot agafar forma de tallers puntuals de 2 h, laboratoris intensius o projectes expandits en el temps.

Les formacions són duites a terme per dues persones. Això deriva de la metodologia del teatre de les oprimides, ja que el fet que no sigui una sola persona la que dirigeix i acompanya els processos fa que els resultats siguin més rics, amb més matisos i garanteix una gestió de les cures més efectiva.

Accions pedagògiques

un tast significatiu

això no comença ni acaba, simplement es mou

Laboratori de moviment al voltant de corporalitats dissidents, monstruoses i altres artificialitats.

Avui dia s’ha realitzat al festival EMERGÈNCIES de Palma 2022, al CAC Palma Centre de Creació gràcies a Casa Planes 2023, amb adolescents al Casal de Barris Nou Llevant 2023, amb dones privades de llibertat del Centre Penitenciari de Mallorca 2024 i amb estudiants de la Llicenciatura d’Arts Escèniques al Centre de Cultura de Memòria Haroldo Conti a Buenos Aires 2024.

STREET FIGHTER, METODOLOGIES ARTÍSTIQUES PER COMBATRE LA NORMALITAT

Es tracta d’un projecte de formació en diversitat de gènere i sexualitat que té molt present la interseccionalitat, a través de metodologies artístiques i corporals, dirigida a professionals del món educatiu, social i sanitari. 

Aquest projecte s’ha desenvolupat durant el 2023 i 2024 gràcies al suport del Govern de les Illes Balears, a través de la convocatòria de subvencions per executar projectes relacionats amb la diversitat sexual i de gènere per erradicar l’LGTBI-fòbia.

desenredant el gènere i la sexualitat

Taller puntual de 2 h destinat a l’entorn educatiu adaptable a qualsevol edat a partir dels deu anys. És una proposta social i pedagògica que pretén establir algunes nocions bàsiques del sistema binari sexe-gènere a travès del joc i el llenguatge treatral. 

Des del 2018 forma part de la borsa del programa Viu la Cultura. Des del 2019 compta amb amb el suport de l’Institut de la Dona en el marc del 25N i el 8M. Durant el 2024 s’incorpora a la borsa d’ofertes de Convivèxit.

Formacions específiques de Teatre de les oprimides

Des del 2019 La Lioparda Teatre en col·laboració amb l’associació Teatro Magdalenas Puerto Madryn (Argentina) ha desenvolupat tres projectes vinculats al Teatre de les oprimides i l’Agenda 2030, junt amb l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i la Solidaritat de la Universitat de les Illes Balears:

  • Laboratori de teatre de les oprimides. Arcoiris del deseo (2019).
  • Laboratori de teatre de les oprimides II. Teatre periodístic (2021).
  • Migració i arts escèniques: el teatre com a eina per teixir xarxes (2023).
la performance com a punt de partida

Projecte de llarga durada de  mediació artística en col·laboració amb la Unitat comunitària de rehabilitació Serralta (UCR SERRALTA) i El Centre d’Art Contemporani Casal Solleric basat en les arts visuals i amb la performance com a eix central, que es dugué a terme de maig a juliol del 2022.

La proposta va dirigida a les persones usuàries del centre esmentat, amb la intenció de generar un espai d’escolta, de joc, de recerca i transformació social, a través de la creació performàtica.

cos i gènere (es baluard)

Proposta formativa de professorat que llança Es Baluard amb el Centre de Formació al Professorat de Palma, amb l’objectiu de treballar el gènere vinculant-ho amb la performance com a llenguatge artístic. 

El programa està conduït per l’Àrea de Desenvolupament Educatiu, Formació i Programes Públics del museu i compta amb la participació de professorat de l’ESADIB i de Meritxell Esquirol. El curs 2021-22, La lioparda Teatre vàrem dur a terme les sessions formatives dins l’aula amb l’alumnat que es varen materialitzar en accions amb visibilització pública.

Potencial creatiu en educació  espectacles  investigació  jornades 

Associació cultural híbrida entre el món de les arts i la pedagogia, creada el 2017 a l’illa de Mallorca.